Net als andere grootbanken kijkt ook ABN Amro kritisch naar het gebruik van zijn kantorennetwerk. Een snoeioperatie gaat 650 tot duizend banen kosten.

Dat maakte ABN Amro vrijdag bekend bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers. De 650 tot 1.000 banen verdwijnen in de periode tot 2018. ABN Amro trekt hiervooer 50 tot 75 miljoen euro uit in verband met reorganisatiekosten. Daarnaast investeert de bank zo’n 150 miljoen euro om de digitalisering van bankprocessen te versnellen.

Exclusief bijzondere posten steeg de onderliggende winst van ABN Amro in het derde kwartaal van dit jaar met 56 procent naar 450 miljoen euro. ABN Amro droeg in het derde kwartaal nog voor 67 miljoen euro bij aan de bankenheffing in verband met de nationalisatie van SNS Reaal. Het nettoresultaat kwam daardoor uit op 383 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam de geschoonde winst 44 procent hoger uit op 1,15 miljard euro.

Lagere voorzieningen ABN Amro

ABN Amro profiteerde onder meer van lagere voorzieningen op brakke kredieten zowel bij de hypotheekportefeuille als bij de MKB-kredieten. De bank werd naar eigen zeggen geholpen door het lichte herstel van de Nederlandse economie. De voorzieningen voor afschrijvingen op rotte leningen kwamen in het derde kwartaal van dit jaar uit op 287 miljoen euro, 17 procent lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Kanttekening hierbij is wel dat de voorzieningen die ABN Amro moest treffen voor middelgrote tot grote ondernemingen zijn gestegen.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm toonde zich vooral tevreden met de daling van de verhouding tussen kosten en baten. Deze ratio kwam uit op 57 procent in het derde kwartaal, tegen 71 procent in het derde kwartaal van 2013. Kijk je over de eerste negen maanden van dit jaar dan kwam de verhouding tussen kosten en baten uit op 58 procent, drie procentpunt lager dan in 2013 en in lijn met het streefcijfer van 56 tot 60 procent.

ABN Amro eindigde het kwartaal met een voor risico gewogen vermogensbuffer van 13 procent (core tier 1 ratio) en acht zijn kapitaalpositie sterk genoeg om een interimdividend uit te keren aan grootaandeelhouder De Nederlandse Staat van 125 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl